Na onze ervaringen met de accu's afgelopen zomer op onze reis naar de Oostzee, is het nu tijd om te gaan puzzelen en schuiven met accu's.

Accu's en zonnepanelen
Afgelopen zomer op onze reis naar de Oostzee bleken de accu's wat tekort te schieten om met name de koelkast en koelbox draaiende te houden. Daar bovenop kwam dat onze 'huishoudaccu' zijn beste tijd had gehad. In Eckernförde hebben we daarom bij de plaatselijke Haga Baumarkt de beste accu meegenomen die ze daar op dat moment ter beschikking hadden, een 95Ah startaccu. Aangezien je niet even met zo'n accu onder je arm naar je boot wandelt, hebben we deze toen in een rammelend winkelwagentje naar de boot vervoerd. Het heeft ons deze vakantie aardig uit de brand geholpen, maar ideaal was het nog niet. Tijd dus om met de accu's aan de slag te gaan. De afgelopen zomer aangeschafte accu mag gaan doen waar hij voor gemaakt is en dat betekent dat het onze nieuwe startaccu wordt. Als 'huishoudaccu' plaatsen we twee andere accu's die beter geschikt zijn voor dit doel. Ook zorgen we ervoor dat deze niet meer alleen worden opgeladen door de walstroom en het zonnepaneeltje, maar ook als de motor draait. De accu's die bedoeld zijn om de apparatuur en zaken als de binnenverlichting van stroom te voorzien zijn op dit moment nog prima in orde. De hele klus vergt het nodige schuifwerk en het plaatsen van een nieuwe verdeler, maar daar moeten we komende zomer zeker profijt van gaan hebben!
Afgelopen zomer is ook gebleken dat ons zonnepaneeltje eigenlijk niet voldoende groot is om de 'huishoudaccu' opgeladen te houden. Op de 'huishoudaccu' staan op dit moment de koelkast, de koelbox en de stuurautomaat aangesloten. We willen dus graag nog een aanpassing doen. We hebben nog twee flexibele zonnepanelen die we op de boot kunnen gebruiken. De vraag is met name hoe we deze dan zouden willen monteren. Een heel buizenframe is het mooist, meest degelijk en daardoor ook onder het zeilen te gebruiken. Het is wel vrij begrotelijk en we moeten nog beslissen of dat de investering waard is. Als het erom gaat, is het goedkoper om een extra jerrycan diesel voor de motor of benzine voor de generator mee te nemen om het tekort aan laadcapaciteit op te vangen. Als we een geschikte betaalbare oplossing vinden voor de extra zonnepanelen, dan willen we het huidige zonnepaneeltje aansluiten op onze startaccu en de extra panelen gebruiken voor de 'huishoudaccu'. Op dit moment zijn de plannen om één of twee zonnepanelen los mee te nemen en als het mogelijk is in het zonnetje neer te leggen of op te hangen en te ervaren wat het ons op kan leveren.
Wij zouden het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat. Naast de mogelijkheid om hierboven een 'hartje' te geven om ons te laten weten dat je de blog leuk vindt, bestaat hieronder de mogelijkheid om een persoonlijke reactie te plaatsen. De met een * gemarkeerde velden moeten verplicht worden ingevuld. Naam en bericht worden gepubliceerd, het e-mailadres niet. Wil je graag een mailtje krijgen, zodra er een nieuwe blog wordt geplaatst, meld je dan aan via onze Contact-pagina.
Reactie plaatsen
Reacties
Geen verstand van elektra maar weet wel dat de vorigjaar geplaatste 10 panelen dit jaar al bijna 3,5 mwh (?) hebben opgeleverd.
Is dat voldoende voor jullie verbruik, nogmaals geen idee.
Blijf dit blog wel met belangstelling volgen